Termostate wireless Computherm Q7 RF pentru centrala termica

Termostatul wireless sau ambientul reprezinta un montaj electric ce comanda pornirea sau oprirea centralei termice in functie de temperatura pe care ai setat-o initial. Montajul electric, emitorul, contine senzorul de temperatura care va analiza temperatura din camera si un afisaj pentru aceasta si pentru cea la care ai setat declansarea termostatului. Aici intalnim diferite butoane pentru cresterea/descresterea temperaturii, buton de on/off sau pentru activarea functiei anti-inghet. La modelele mai complexe sau cele dotate cu mai multe programe vei intalni si alte taste pentru configurarea programului saptamanal.

Cealalta parte a termostatului, receptorul, contine doua mufe pentru alimentarea la reteaua de 220 volti (in functie de producator) si inca doua pentru punerea in functiune a centralei termice. Aici vorbim de un releu comandat de prima componenta a ambientului. Aceasta parte se amplaseaza in zona centralei, eventual va fi fixata bine pe perete cu ajutorul diblurilor si suruburilor. Gaurile in beton le puteti da cu usurinta cu ajutorul unei masini de gaurit cu percutie.

Cum functioneaza termostatele ?

Sa presupunem ca setati temperatura de declansare la 25 grade celsius. Atat timp cat temperatura va fi peste aceasta valoare centrala va sta oprita. Senzorul de temperatura analizeaza permanent temperatura ambientala si cand aceasta va deveni mai mica decat valoarea stabilita initial va declansa releul care la randul sau va pune in functiune sistemul de incalzire al centralei. Acest sistem functioneaza si temperatura din camera va depasi mai devreme sau mai tarziu valoarea de 25 grade celsius. In acest moment releul intrerupe contactul initial si centrala se va opri in cel mai scurt timp.

Tipuri de termostate existente pe piata :

Termostat de ambient fara fir (wireless) – permite inchiderea si deschiderea circuitului prin intermediul unei unde de radiofrecventa. Ca si avantaje putem aminti faptul ca nu mai este necesar sa dai gauri prin pereti pentru a ajunge la locul de amplasare. Aceste modele se recomanda sa fie trase in banda, adica receptorul si emitorul sa lucreze pe aceeasi frecventa. Daca nu va fi executata aceasta operatie iar in blocul in care locuiesti exista alte ambiente pe frecventa apropiate exista riscul ca ambientul tau sa nu functioneze corespunzator, sa preia un semnal gresit si sa functioneze (si) in functie de receptorul vecinului. Tragerea in banda se realizeaza simplu, prin comutarea acelorasi pini atat pe receptor cat si pe emitor.

Termostate cu fir – au o mai mare precizie si nu sunt influentate de alte semnale straine. Dezavantajul principal il constituie traseul si gaurile care trebuie executate pana in camera unde va fi amplasat.

Termostate programabile – pot fi atat cu fir cat si fara si permit configurarea unui program de incalzire pe zile si ore de functionare.

Punerea in functiune

Dupa executarea tuturor legaturilor, tragerea in banda si alimentarea receptorului termostatului, se porneste emitorul si se asteapta afisarea temperaturii. Acum se comuta pe o temperatura mai mica cu 2-3 grade si centrala va porni in cateva secunde. Acum setam o temperatura mai mare cu 3-4 grade fata de cea ambientala afisata de termostat si centrala se va opri in cateva zeci de secunde. Daca totul decurge cum este scris mai sus inseamna ca ai montat si legat corect ambientul la centrala termica de apartament.

Unde se monteaza ambientul pentru centrala ?

Ambientul se monteaza, de regula, in camera in care temperatura este cea mai scazuta, la o inaltime de 1-1,5 m sau la nivelul ochilor proprietarului. In functie de preferinte, in celelalte camere, se va regla temperatura cu ajutorul robinetilor amplasati la calorifere. In acest mod vei fi sigur ca in camera care pana acum avea temperatura cea mai scazuta va fi temperatura pe care ai setat-o initial, iar in celelalte va exista o temperatura mai mica sau egala cu cea setata (in functie de cum reglezi robinetii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *