Sfaturi practice pentru achizitia unui aparat de aer conditionat

Aparatele de aer conditionat sunt dispozitive fixe ce asigura incalzirea sau racirea locuintei pe baza transferului de caldura. Partile componente sunt asigurate de unitatea interiora, unitatea exterioara si conducta de legatura dintre acestea. Exista si cateva tipuri de aparate mobile care au dimensiuni mai reduse si se muta usor dintr-o camera in alta, dar nu au acelasi randament cu modelele clasice.

Atunci cand alegem un aer conditionat pentru apartament ne raportam in primul rand la puterea de racire comparativ cu suprafata spatiului de locuit. Eu nu sunt un adept asa infocat al curentului de aer rece si sunt de parere ca e mai bine o temperatura constanta in toata casa decat o temperatura foarte scazuta decat in sufragerie.

Bugetul de care dispunem ne poate face sa ne indreptam catre modele mai scumpe sau mai ieftine. Majoritatea aparatelor de climatizare au preturi cuprinse intre 2000-3000 lei, dar gasim aparate destul de bune si in intervalul 1500-2000 lei.

Brandul reprezinta un alt criteriu de alegere in functie de preferinte sau de experienta in domeniu. De exemplu, Daikin are o experienta de peste 90 ani in acest domeniu si ofera dispozitive destul de performante, economice si cu un nivel scazut de energie. Aici va puteti indrepta catre Mitsubishi, LG, Whirlpool sau Samsung.

aparat-aer-conditionat-ieftin-300x300  Clasa de eficienta energetica ne ofera o idee asupra consumului aparatului. AC-urile incadrate in clasa A+++ au un consum redus si asta si datorita inverterului incorporat, dar preturile sunt oarecum piperate. A++ este o clasa de mijloc si aici se incadreaza majoritatea modelelor actuale cu preturi medii.

Ventilatia, incalzirea sau dezumidificarea sunt functii uzuale intalnite in majoritatea aparatelor de aer conditionat. Alte modele mai performante beneficiaza si de timer, auto-restart, autodiagnosticare sau functie pentru functionarea pe timp de noapte.

Dimensiunile si designul unitatiilor componente e un capitol pe care unii il considera foarte important. Nu prea conteza pentru mine dimensiunile mai ales daca e sa vorbim de cea exterioara. Pentru interior trebuie sa avem in vedere un design placut care sa se integreze alaturi de celelalte finisaje din camera. Nivelul de zgomot trebuie sa fie unul redus daca avem prin preajma copii mici sau suntem mai sensibili din punct de vedere al galagiei.

Filtrele incorporate reprezinta cea mai importanta dotare pentru ca de acestea depinde calitatea aerului din interior. Filtrele HEPA sau cu carbon activ sunt cele mai cunoscute din aceasta privinta. Montajul si instalarea sunt servicii optionale atunci cand facem o comanda online pentru un astfel de aparat de racire. Exista unele oferte care au incluse astfel de servicii, dar se pot achizitiona separat si de la alte firme autorizare. Procesul nu dureaza foarte mult, dar pe timp de vara poti astepta ceva mai mult pentru ca sunt mai multe cereri decat in alte perioade ale anului.

One thought on “Sfaturi practice pentru achizitia unui aparat de aer conditionat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *