Modul Inchidere centralizata auto PNI 288 cu telecomanda

PNI 288 este un modul pentru a comanda inchiderea centralizata in cadrul autoturismelor dotate doar cu sistem de inchidere de la butonul central. Am scris in cele ce urmeaza un mic tutorial pentru montarea in cadrul unui autoturism logan. Este un aparat care inlocuieste activitatea de inchidere cu cheia in butuc reducand in acest fel uzura acestuia. Pachetul contine doua telecomenzi, sistemul de comanda si mufa cu firele aferente. Eu am montat-o cu succes in cadrul unui autoturism logan dotat cu motorase in usi. Unitatea de comanda este capsulata intr-o aparatoare de plastic si are dimensiuni reduse. O puteti amplasa in locasul sigurantelor pentru ca acolo este suficient spatiu. Telecomenzile sunt de calitate si puteti observa si din poza alaturata. Nu se aud sunete suspecte, butoanele sunt precise, dimensiuni reduse, avand ca material component un plastic de calitate.

PNI-288-cu-telecomanda-u-comanda

PNI-288-cu-telecomanda

PNI-288-cu-telecomanda-cablaj

Pentru instalare aveti nevoie de urmatoarele scule:

 • surubelnita dreapta (va recomand suplimentar si una cu varful mai mic pentru operatiuni mai delicate);
 • cutter sau un cutit pentru taiat destul de bine ascutit;
 • banda de izolare;
 • 2-3 fixatoare de cablu din plastic;
 • cleste pentru indepartarea izolarii firelor;
 • pistol de lipit si solutie de lipit (suplimentar);
 • cheie de 10 pentru deconectare borna baterie.

Modul-Inchidere-centralizata-scule-necesare

Etapele procesului:

PNI 288 are in cutia de livrare certificatul de garantie si instructiuni de instalare. Puteti observa in schita respectiva modalitatea de legare a firelor la unitatea pentru comanda inchiderii precum si procesul pentru memorarea telecomenzilor.

Ne ocupam in prima etapa de mufa unitatii de comanda primita in cutie.

 • firul negru + firul galben + firul galben-negru le legam impreuna si obtinem in acest fel un fir ce se va lega la -12 V (masa) denumit in continuare firul negru;
 • rosu reprezinta alimentarea la +12 V;
 • cele doua fire mov reprezinta accesul catre comandarea luminilor de semnalizare;
 • firul alb si cel alb-negru reprezinta comanda catre inchiderea centralizata.

Restul firelor le-am izolat si legat impreuna pentru ca nu am folosit functia pentru deschiderea portbagajului.

 1. Deconectam borna (-) de la baterie pentru a nu cauza un scurt-circuit in timpul montajului;
 2. Identificati modulul UCH de pe autoturismul dvs. Este amplasat in zona pedalei de ambreiaj. Indepartati aparatoarea din plastic prin tragerea usoara a clipsurilor negre. Eu am fixat-o in pozitia de mai jos si nu a mai fost necesara indepartarea totala.
 3. logan-pozitionare-uch In acest fel veti vizualiza unitatea UCH precum si cele doua mufe. Mufa alba o indepartati prin apasarea celor doua fixatoare, iar pentru cea neagra va ajuta deblocarea clapetei de fixare.

UCH-logan

IMG_20161208_114008

Conectorul alb este format din alte doua parti componente (una alba si cealalta maro). Eu am scos-o pe cea alba din elementul de fixare pentru a lucra mai usor. Cu firul negru definit mai sus (negru, galben si galben-negru) de la mufa inchiderii centralizate ne legam la firul negru de pe mufa alba (pozitia 1) (vezi mai jos). Pozitia 3 este ocupata de un fir rosu, pozitie unde ne legam cu firul rosu de la mufa inchiderii centralizate. Firele mov se leaga la ultimele doua pozitii de pe aceasta mini-mufa. Cam asta este tot la mufa alba: negru trebuie sa il legati la negru si rosu la rosu, iar firele mov la ultimele doua pozitii (8 si 9). O introducem in locasul stabilit si o putem introduce la loc in unitatea UCH.

IMG_20161208_115825

Conectorul negru contine si el doua parti componente si de la acesta am extras mufa de culoare maro. La pinul 8 legam firul alb-negru (deschiderea usilor), iar la 17 legam firul alb (inchiderea usilor). Se izoleaza firele, se leaga ordonat si se introduce si aceasta mufa in locasul stabilit. Mufa inchiderii centralizate se introduce in spatiul unde sunt amplasate sigurantele, iar unitatea propriu-zisa o introducem prin exterior (de langa usa) si realizam in acest fel conectarea. Se introduce aparatoarea din plastic in locasul ei prin apasarea usoara a clipsurilor. Antena unitatii principale se scoate in exterior sau o puteti lasa chiar si in compartimentul sigurantelor.

uch-logan-schema-conectare

Se leaga borna deconectata initial si se memoreaza telecomanda. Va recomand sa le definiti pe ambele pentru a utiliza una dintre ele in caz ca cealalta se pierde. Se apasa butonul de programare de pe modul (este putin ingropat, puteti folosi o surubelnita de mici dimensiuni), luminile de semnalizare se vor aprinde pentru a confirma activitatea de memorare. In acest moment se apasa un buton de pe telecomanda pentru a o memora. Se procedeaza la fel cu cealalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *